ЗАПЕК

ЗАПЕК

Запекът е един от най-честите стомашно-чревни разстройства срещани в клиничната практика в западните общества. До една пета от общото население страда от хроничен запек през живота си. Проучвания при лица над 65 год. са отчели, че 26% от жените и 16% от мъжете на 65 години страдат от запек. Това означава, че броят на изхожданията е по-малък от 3 пъти за седмица без употреба на разхлабващи средства. С напредване на възрастта рефлексът за дефекация отслабва. Променя се морфологията, мотилитета, секреторната активност и дебелочревната флора. Засилват се лигавичната атрофия и фиброзата. Променя се бактериалната флора. Намалява популацията на бифидобактериите и нараства тази на клостридиумите. В резултат на това мускулите отслабват, а чувствителността на ректума намалява. Всеки човек, който е страдал от запек знае как това състояние може да попречи на ежедневието и да повлияе негативно качеството му на живот. Може да го накара да се чувства некомфортно, да има усещане за подуване и дори да се отрази на емоционалното му състояние. Балансираната диета, редовните упражнения, могат да помогнат за предпазване от състоянието на запек.

Нередовното изхождане може да предизвика натравяне на организма, както и редица други проблеми: апендицит, лош дъх в устата или мирис на тялото, обложен език, отпадналост, нарушено всмукване на веществата, разширени вени, газове, главоболие, хемороиди. Важно е червата да се изпразват редовно. Дебелото черво натрупва отпадни продукти. Антигените и токсините на чревните бактерии и несмляната храна могат да допринесат за развитието на захарен диабет, заболявания на щитовидната жлеза, кандидоза, улцерозен колит.

За редовна дефекация е важно да се спазват няколко прости правила:

• Да се създаде навик лицето да се изхожда по едно и също време (за предпочитане сутрин и да не се потискат позивите за дефекация;

• За да се ускорят обменните процеси е добре сутрин да се изпива по 1 чаша топла вода на гладно – това активизира перисталтиката. Вечер преди лягане може да се взима 1 с. л. зехтин;

• Да се консумират богати на фибри и баластни храни – например пълнозърнест или ръжен хляб; Да се отстранят запичащите храните (например бял хляб, шоколад, какао и др.);

• Да се консумират повече плодове и зеленчуци. За нормална дефекация е достатъчо девно да се изядат 2-3 плода киви. Богати на пектин са ябълките, дюлите, касисът, къпините и други. Разхлабващо действие притежават също сушените сливи, кайсиите, портокалите, грейпфрутите; Изяждането на 2-3 печени червени чушки дневно почти винаги нормализира дефекацията;

• Достатъчен внос на течности (минимум 1.5 – 2 л/ден или 8 чаши течности);

• Да се поддържа физическа активност (спорт, упражнения и разходки);

• Масаж на корема сутрин за 10 минути, преди ставане от леглото – по хода на дебелото черво също оказва положително влияние.

Внимание!

hg Разхлабващите средства (лаксатива, слабителни, очистителни) трябва да се дават само по лекарско предписание и да се включват само за кратък период от време.
При продължително приложение те довеждат до увреждания на чревната мускулатура. Пациентите свикват с употребата на слабителни препарати и не променят начина си на живот, предизвикващ запек. Това усилва обстипацията и се създава порочен кръг! При дългогодишно прилагане на лаксатива се наблюдава развитие на меланоза на дебелото черво (черно оцветяване на лигавицата на колона)!

Източници: www.

Повече подробности за нашата компания, както и ценни съвети относно законното пребиваване и работа в Германия като социален асистент можете да разгледате ТУК. 

baner-za-facebook-ad-words-agency1200x628
Дизайнът и съдържанието на този сайт са обект на авторско право.  Копиране може да става само с предварително писменото съгласие на „Ренато Груп“!

телефон и viber +359878122821   Скайп обаждане или чат с Ренато-БГ ООД Обаждане
Кандидатствайте тук