ПАРКИНСОН

ПАРКИНСОН

Паркинсонът представлява невродегенеративно заболяване, нареждащо се на второ място по честота сред този вид болести в света. Причините за болестта са свързани с дегенеративен процес в структура от средния мозък – субстанция нигра („черно вещество”, наричано така заради характерния цвят на съставящите го клетки – бел. ред.), съдържаща допаминергични неврони.

В резултат от засягането на нервните клетки се стига и до загуба на изключително важното за двигателната система вещество допамин, което на практика е невромедиаторът, предаващ импулсите за осигуряване на нормалните движения на индивида. С други думи – болестта буквално срива цялата нервна система на човек.

СИМПТОМИ

Класическите групи от признаци на болестта на Паркинсон са: моторни и немоторни. Моторни-те симптоми (двигателни/свързани с движението) – включват тремор, забавеност на движенията, скованост/ригидност на мускулите и проблеми с равновесието. Към не-моторни-те симптоми спадат: умора, депресия, деменция, проблеми със съня, нарушения в храносмилането, кръвно налягане и др.

МОТОРНИ ● Треперене или т. нар. тремор– характерното е, че то може да се прояви и в състояние на покой, а не само при физическа активност. Този първи симптом, засягащ над 70% от болните, се проявява по различно време, влошава се по време на стрес и изчезва при сън. Често болестта започва от едната половина на тялото и чак след няколко години се разпространява и върху другата страна.Треперенето може също да засегне и други части на тялото като езика, устните или брадичката.

● Стегнатост в мускулите или т. нар. мускулна ригидност – обикновено тя е по-изразена за едната страна на тялото. Болният усеща скованост в тялото и съпротивление при опит да раздвижи крайниците. ● Забавяне на движенията или т. нар. брадикинезия – прости иначе движения се извършват с повече усилия и изискват повече време. Променя се походката, болният започва да върви с по-ситни и бавни стъпки, прегърбва се. Изменя се и почеркът, като писането става с по-дребни букви. ● Изчезва автоматизмът на движенията – елементарни и несъзнателни движения като мигане, усмихване, жестикулация също могат да бъдат повлияни от болестта. Понякога болните придобиват втренчен, сякаш апатичен и равнодушен вид. ● Промяна в позата и походката – болните се движат скован, с малки, ситни крачки, като не повдигат стъпалата си, а ги влачат по пода. Ръцете им са прибрани до тялото и сгънати в лакетните стави, главата е приведена напред, торсът също. Особенна трудност представлява тръгването в някаква посока.

НЕМОТОРНИ: ● Влошено обоняние – При болест на Паркинсон се оказва, че една от първите засегнати мозъчни зони е тази, която отговаря за обонянието.
Според данните от изследванията проблемите с обонянието започват най-малко 4 години преди изявата на класическите симптоми. ● Проблемите със стомашно-чревния тракт. Една от неприятните последици от болестта на Паркинсон са проблемите със стомашно-чревния тракт. Поради тази причина е препоръчително да се консумират храни, богати на влакна, съдържащи се в плодовете и зеленчуците. Ако заболяването е довело до проблеми със сдъвкването и преглъщането на храната, храната трябва да бъде сварена, задушена или приготвена на пара.

Плодовете и зеленчуците, които са с твърди кори, трябва да се обелват, защото биха предизвикали дразнене на стомаха. Препоръчва се консумация на черен дроб, кисело мляко, зърнени храни, риба, цвекло, плодове. От едно изследване се предполага, че при хората, които на средна възраст страдат от запек, рискът от развитие на Паркинсон по-късно в живота е четири по-висок.

● Депресия – Предишни изследвания също са доказвали, че влиянието на болестта на Паркинсон върху мозъка може да отприщи депресивни състояния. ● Психични нарушения – срещат се при около 50% от болните и се изразяват в когнитивен упадък (деменция, която настъпва късно, развива се бавно, а ядрото на личността е дълго време съхранено), прояви на депресия, разстройство на вегетативната нервна система и др. ● Проблеми със съня:лицата страдат от безсъние.

СТАДИИ Симптомите на болестта на Паркинсон са характерни основно за началните стадии на заболяването, които обикновено продължават няколко години. Най-често в началото клиниката на болестта включва един симптом, като с прогресирането му се проявяват и останалите под различна форма и с различна степен. Най-страдаща от развитието на болестта е двигателната дейност. Всекидневни и обичайни за всички ни действия костват на болния с Паркинсон много сили и време, което естествено повлиява и на психиката му. Прогресиране Развитието на заболяването е индивидуално и зависи от скоростта, с която загиват допаметричните неврони. През прогресирането на Паркинсон симптомите като скованост на крайниците се разпрострират двустранно, движенията стават все по-забавени движения, промените в стойката са видими. В третия етап трудностите с равновесието при изправено положение или ходене са очевидни. Освен забавени движения се появяват и т. нар. неволеви такива, тоест движения, които човек не е искал да направи. Започват и проблеми с координацията. Всичко тези затруднения повлияват и на емоционалния статус на болния и могат да се усложнят и в психически проблеми, изразяващи се най-често в депресивни състояния. Късен стадий Късният стадий на заболяването се характеризира със сериозно влошаване на съществуващите симптоми. Двигателната активност става все по-трудна, появяват се внезапни сковавания, походката е силно затруднена, болният се спъва, залита, пада. При по-тежка форма се стига и до неспособност за самообслужване. Появяват се уринарни смущения – изпускане на урина или пък прекалено задържане, налице са и нарушения на стомашно-чревния тракт. Болният страда и от нарушения на съня, нерядко се прибавят невропсихични нарушения, панически кризи, халюцинации, проблеми с паметта. При най-тежката форма и стадий, стигаща до двигателна инвалидизация, болният има нужда от всекидневни грижи, защото е на легло или на инвалидна количка и не неспособен да се грижи сам за себе си.

ЛЕЧЕНИЕ Както е известно, лечение срещу болестта на Паркинсон няма! Все пак, ако рано се установи заболяването с помощта на разпознаване горепосочените симптоми, лечението ще облекчи пациентите. Хванат навреме, Паркинсонът може да бъде забавен и да прогресира много по-бавно, отколкото при късно установяване. Освен традиционните лекарства, които се изписват от лекуващия лекар, ще ви предложим към лечението да включите и билките

Храни, които помагат при болест на Паркинсон

Болестта на Паркинсон може първо да причини тремор в едната ръка. С времето това заболяване на централната нервна система прогресира, водейки до забавяне на движенията и скованост, тъй като нервните клетки в мозъка започват да се разпадат и намаляват. Според Медицинския център при Университета на Мериленд болестта засяга мъжете и жените поравно, най-често след 60-годишна възраст. За това заболяване няма лечение, но медикаментите и здравословната диета могат да помогнат за облекчаване на симптомите, да предотвратят потенциални усложнения и да подобрят качеството на живот.

Ленено семе, орехи и рапично олио Лененото семе, орехите и олиото от рапица са най-добрите растителни източници на омега-3 мастни киселини – есенциални киселини, които играят важна роля за мозъчната функция. Въпреки че изследванията в тази област са ограничени, учените потвърждават, че омега-3 мастните киселини може да помогнат за предотвратяване или намаляване на негативните ефекти на заболявания, засягащи мозъка, включително болест на Паркинсон. За предпочитане е лененото семе да се консумира смляно, а не на цели зърна, защото така най-добре се усвояват полезните вещества. Цялото ленено семе обаче може да помогне за облекчаване на запека, който често се среща при пациентите с Паркинсон. Консумирайте смляно ленено семе и орехи самостоятелно или като добавка към кисело мляко, зърнени закуски и печени ястия. Рапичното олио пък осигурява здравословна алтернатива на по-малко здравословни източници на мазнини, като масло, маргарин и мас.

Плодове и зеленчуци Плодовете и зеленчуците са най-добрите източници на антиоксиданти – вещества в храната, които засилват способността на организма да се бори с инфекции и болести. Въпреки че са необходими допълнителни изследвания, според Медицинския център при Университета на Мериленд увеличаването на приема на антиоксидантите – витамин С и витамин E може да намали нуждата от антипаркинсонови медикаменти. Плодове и зеленчуци, в които съдържанието на витамин С е особено високо, са червените и зелените чушки, цитрусовите плодове, ягодите, кивито, пъпешите, доматите, зеленолистните зеленчуци, броколи, брюкселското зеле и тиквата. Авокадо, къпини, гуава, манго, папая, листно цвекло (манголд), тиква, пащърнак и картофи доставят на организма достатъчни количества витамин Е.

Млечни продукти Паркинсоновата болест често се придружава от остеопороза – състояние, което се характеризира с чупливи, склонни към фрактури кости. Тъй като самата болест на Паркинсон увеличава риска от болезнени падания и травми, приемът на достатъчно количество от заздравяващи костите нутриенти, като калций и витамин D, е жизненоважно според Керъл Травис, диетолог към Фондация „Паркинсонова болест“. Добре е по-често да избирате млечни продукти като източници на калций, защото от тях организмът усвоява калция по-ефективно, отколкото от соята и другите растителни източници на калций. Добри варианти са нискомасленото прясно мляко, киселото мляко, кефира и изварата.

Кафе и кофеин Кафето и кофеинът може да помогнат за предотвратяване на загубата на химикала домапин в мозъка, което е характерно за Паркинсоновата болест. По тази причина Медицинският център при Университета на Мериленд препоръчва консумацията на кафе и други източници на кофеин, включително зелен и черен чай, шоколад и безкофеиново кафе, което съдържа много малки количества от този стимулант. Тъй като прекомерният прием на кофеин може да засили тремора и проблемите със съня и да увеличи загубата на калций, не прекалявайте с количествата.

Повече подробности за нашата компания, както и ценни съвети относно законното пребиваване и работа в Германия като социален асистент можете да разгледате ТУК. 

baner-za-facebook-ad-words-agency1200x628
Дизайнът и съдържанието на този сайт са обект на авторско право.  Копиране може да става само с предварително писменото съгласие на „Ренато Груп“!

телефон и viber +359878122821   Скайп обаждане или чат с Ренато-БГ ООД Обаждане
Кандидатствайте тук