Мога ли да кандидатствам без немски език? Полезна информация относно необходимите знания по немски

Скъпи приятели,

По повод телефонен разговор с наша кандидатка, бихме искали да разясним как протича проверката на немски език и какви знания са Ви необходими, за да кандидатствате при нас – фирма Ренато Груп.

Първо ще Ви обясним накратко защо държим на поне основни езикови познания и се надяваме с това  да отговорим и на всички Ваши въпроси, сред които са и най-често срещаните:

  • „Може ли да замина без език?“
  • „Владея гръцки/турски/ английски, но не й немски. Възможно ли е да ми намерите работа?“
  • „Зная само няколко думи на немски. Достатъчно ли е?“

…и много други сродни запитвания 🙂

Както знаете, дейността на социалния асистент се извършва в частните домове на немски семейства, които държат комуникацията да се осъществява на  официалния, говорим език в Германия – немски. Много от пациентите са и във възраст, в която са забравили ученото през годините или здравословното им състояние не позволява употребата на чужд език. Техните близки, личните им лекари или съседи също се нуждаят от адекватна комуникация именно чрез Вас – Социалните асистенти.

За да водите един обичаен, макар и просто-структуриран и елементарен, ежедневен разговор, трябва да разполагате с базови познания и поне оскъден набор от думи.

Представете си, че утре се събуждате в немско домакинство, с немски съседи, немски продавачки в магазина или немскоговорящи лица, с които живеете под един покрив. Какво ще ги попитате? Как ще започнете разговор с тях – от момента на Вашето събуждане, на закуска, на обяд, при разходка в парка, на вечеря, при съдействие на прием на медикаменти и пожелаване на лека нощ? Без немски език би било немислимо или най-малкото едно мъчение от жестикулиране в опити да бъдете разбрани, не смятате ли?

Точно за това, за да Ви улесним максимално, сме изготвили учебни материали, които да Ви насочат и ориентират при евентуална самоподготовка в изучаване на езика. Темите,  са достатъчно обширни и подробни, но в същото време опростени и достъпни. При нужда, сме готови да ги изпратим на всеки един от Вас, който пожелае J

А колкото до проверката за нивото на немски език, която първоначално правим по телефона, а след това и в нашия офис, когато се срещнем лично с Вас, тя е съвсем елементарна. Не трябва да бъде повод за някакво притеснение и усещане, че сте на изпит. Ние винаги се стремим максимално да предразположим  нашите кандидати, така че те да се отпуснат и покажат оптималните си знания, без да останат стресирани по някакъв начин.
Не е необходимо да говорите безгрешно, без граматични грешки, а поне да може да съставяте прости изречения и да знаете как да зададете въпросителни. Важно е да подредите смислено 3-4 думи, за да може да бъдете разбран/а и съответно и Вие да чувствате сигурност, когато някой се обърне към Вас.

 Ето как протича проверката на езиковите Ви познания, накратко:

–  Първоначално е добре да можете да се представите в свободен текст :  как се казвате?; откъде сте?;  на колко сте години?;  семейно положение?;  Професия?;  хоби и т.н.

– Като следваща стъпка трябва да наблегнете на различните заболявания, части на тяло и манипулации, които да заучите на немски език

– Трябва да познавате също така кухненските уреди, домакински принадлежности, хранителни продукти и напитки

– Наблегнете на ненадеен разговор с лекар/ спешен лекар, линейка, когато сте в аптека или при личния лекар на пациента, като например да запазите час за следващ преглед и др.

– Запознайте се с различните състояния при човека в неговото ежедневие – умора, сънливост, топло/студено, страх, щастие и т.н.

– Научете как да попитате колко е часът?; дните от седмицата?; да попитате случайно преминаващ, къде се намирате, ако случайно се загубите.

– Наблегнете на думи като: билет, летище, автобусна спирка и например въпросът: „откъде да си закупя билет за трамвая?“

Не сте ли съгласни, че това е само една малка част от ежедневието на всеки от Вас, която е лесно усвояема при добро желание, постоянство и воля? Елементарни, но в същото време значими неща от първа необходимост.
Проверката на немски език при нас не е „страшна“, дори напротив – позитивна, приятна и учудващо лесна.

Опитайте и се уверете сами!
Всички ние, с усмивка, Ви пожелаваме успех и Ви очакваме!

 

Повече подробности за нашата компания, както и ценни съвети относно законното пребиваване и работа в Германия като социален асистент можете да разгледате ТУК. 

baner-za-facebook-ad-words-agency1200x628
Дизайнът и съдържанието на този сайт са обект на авторско право.  Копиране може да става само с предварително писменото съгласие на „Ренато Груп“!

телефон и viber +359878122821   Скайп обаждане или чат с Ренато-БГ ООД Обаждане
Кандидатствайте тук