СОЦИАЛНИ АСИСТЕНТИ ЗА ГЕРМАНИЯ. ОСОБЕНОСТИ ПРИ ГРИЖИ ЗА ЛЕЖАЩОБОЛЕН В ДОМАШНА СРЕДА

СОЦИАЛНИ АСИСТЕНТИ ЗА ГЕРМАНИЯ. ОСОБЕНОСТИ ПРИ ГРИЖИ ЗА ЛЕЖАЩОБОЛЕН В ДОМАШНА СРЕДА

Грижата за лежащоболен е изключително трудна задача, изискваща създаването на определени навици и търпение с болния. Тъй като болния прекарва времето си основно в леглото е много важно да има наличието на следните условия:

Собствена стая. Болният трябва да разполага отделна стая, или да има оборудван болничен кът с легло, нощно шкафче и стол за асистента. Стаята трябва да е проветрива. При топло време прозорците да се държат отворени. През зимата стаята с болния трябва да се проветрява 15-20 минути на всеки 2-3 часа.

Удобно легло и завивки. Леглото на болния трябва да бъде удобно, да не ограничава движенията, може да е разделено на няколко отделно повдигащи се секции, по възможност с удобен матрак. Постелното и личното бельо трябва да бъде само от естествени тъкани (памук или лен). Одеялото (задължително в калъф) трябва да бъде или вълнено и леко, или бархетно. Дебелото и тежко одеяло не е подходящо – това е допълнително натоварване за болния, особено при сърдечносъдови и белодробни заболявания.

Раните от залежаване или декубитални рани са наранявания на кожата, особено в костни области на тялото, като: петите, задните части, бедрото, глезените, бедрата, лактите, раменете и опашната кост. Появяват се в резултат на продължителен натиск върху кожата. Най-често се случва при възрастните, които са имобилизирани или ограничени на леглото за дълги периоди от време. Важно е да се поддържа добра хигиена и да се следват определени стъпки при грижата за обездвижено лице, за да може да се предотвратят усложнения.

ЗАЛЕЖАВАНЕТО СЪЗДАВА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРОБЛЕМИ

Лежащите, тежко болни хора много често страдат и от проблеми с кожата. Това е дистрофично, язвено – некротично увреждане на тъканите с възникване на гнойни инфекции. Те могат да се образуват в местата на сгъвките на меките тъкани, особено при изтощения от продължителното залежаване болен организъм. Така е, защото от продължителното обездвижване се нарушава оросяването на крайниците, възможно е да възникнат диабет или болести на нервната система и онкологични заболявания.

КАК СЕ ПРОМЕНЯ КОЖАТА?

Кожните промени започват със зачервяване на кожата, развива се начален стадий на суха некроза (умъртвяване на засегнатата кожа), а по-късно преминава във влажна некроза. Болните, които не могат да стават, се обтриват с топла вода с камфоров спирт с одеколон или оцет, а слабините се промиват с тампон от памук или марля, напоени с топла вода. Лицето, ръцете, шията, гърдите, подмишничните ямки на болния, който може да сяда в леглото, се измиват с топла вода със сапун. Обикновено болестните промени на кожата засягат областта на кръста, лопатките, тила на главата, петите и лактите. Тези места трябва да се обтриват 3-4 пъти на ден със специален разтвор, който е предписан от лекуващия лекар. При необходимост могат да се подлагат под пострадалите места специални възглавнички, гумени кръгове, чаршаф или кърпа. Най-доброто, медицински доказано решение за справянето на този проблем с кожата и спиране на развитието на декубиталните рани е антидекубиталният дюшек, който се поставя под болния.

СИМПТОМИ И ЕТАПИ

 • Зачервена кожа с трайно петно. Сърбеж и суха кожа.
 • Мехури по кожата или открити рани. Леко подуване. Оцветяване-лилаво или червено на цвят.
 • Разрушаване на кожата в дълбочина.
 • Раната достига с дупка до кости, сухожилия и мускули.

КАК ДА ИЗБЕГНЕТЕ ДЕКУБИТАЛНИТЕ РАНИ?

За предпазване от декубитуси трябва да се премахнат или намалят силите на натиск и триене, които увреждат кожата, мастната тъкан и мускулите. За целта се използва антидекубитален дюшек който променя формата си според натиска от тялото.
При преместване на лежащо болни хора трябва да се избягва какъвто и да е опън на кожата. Позицията в леглото трябва да е с глава, повдигната под наклон не повече от 30 градуса. По този начин се избягва приплъзване на тялото водещо до протриване на кожата, тъй-като човешкият скелет се движи в обратна посока на кожната повърхност.

Можете да предотвратите появата на рани от залежаване при възрастните хора, като:

 • сменяте позицията на тялото през 2 часа, за да се избегне продължителен натиск върху тялото;
 • намалите  натиска върху кожата с помощта на помощни средства като: възглавници, матраци, легла, буйки и налакътници, които са пълни с пяна, гел или въздух;
 • проверявате кожата на обгрижваното лицеежедневно, за да се идентифицират уязвимите райони като бедрата, опашната кост, коленете, раменете, бедрата, и уши, където рани от залежаване са склонни да развият най-бързо;
 • като следите главата на пациента да е на ниско ниво, защото издигането на главата под ъгъл принуждава тялото да слиза надолу по-дълбоко в матрака и причинява потенциално вредно срязване на кожата.
 • като се уверите, че кожата е винаги чиста от влага и пот, тъй като това би могло да ускори раздразнението. При необходимост да почистите кожата с мек сапун и топла вода, а след това да подсушете с мека кърпа. Внимание! Да се избягват продукти, които съдържат алкохол, тъй като имат изсушаващо действие!
 • Тялото на възрастното лице се обтрива с лосион за тяло.Препоръчително е да се използва талк на прах върху области, в които е вероятно да се развие пот: под гърдите или подмишниците.
 • сменяте личното или спално бельо веднага, ако се намокри.
 • следите за адекватна хидратация, която е от решаващо значение за здравето на кожа на възрастото лице. Необходимо е да се уверете, че поема минимум 8 чаши течности в денонощието. Така лесно ще може да наблюдава признаци на дехидратация, когато забележите тъмна урина, сухота в устата или запек.
 • давате питателна храна на лицето. Насърчавате го да яде богати на протеини храни. Помоляте семейството или лекаря  да предпише хранителни добавки, като омега-3 или цинк.

КАК СЕ СМЕНЯ ЛИЧНОТО БЕЛЬО НА ОБГРИЖВАНОТО ЛИЦЕ?

Сваляйки горнището на пижамата, го издърпвайте към шията. Повдигнете ръцете на болния и внимателно свалете пижамата през главата, след това освободете ръцете, следва главата, след което пижамата се издърпва надолу и акуратно се оправят гънките в зоната на гърба и кръста.

Постелното и личното бельо обикновено се сменят през седмица, а при необходимост и по-често.

КАК СЕ СМЕНЯ ПОСТЕЛНО БЕЛЬО?

•  Отстранете възглавницата.
• Придвижете болния към единия край на леглото, а от другия по цялата дължина на леглото навийте на руло замърсената постеля чак до тялото на болния.
• По-удобно е това да се направи, ако се обърне болният на едната страна с гръб към застланата част на леглото. На освободеното място развийте рулото чист чаршаф, постепенно приближавайки го към болния.
• През двете рула на замърсения и чистия чаршаф прехвърлете болния на чистата половина и разстелете чистия чаршаф по цялата площ на леглото.

Ако болният страда от незадържане на урина и фекалии е добре семейството да подсигури специална медицинска мушама, която да постелете под чаршаф. Подгъвайки я под краищата на матрака. Бельото в такива случаи се сменя при необходимост! Освен това могат да се купят специални памперси, които значително облекчават грижите за тежко болните.

ЕДНИ ОТ НАЙ-НЕОБХОДИМИТЕ ПРИСПОСОБЛЕНИЯ

Лежащо болните се нуждаят от подлога и уринатор. Преди използването на подлогата върху постелята се разстила подложна мушама. За да се намали усещането за дискомфорт на болния, подлогата се наплисква с топла вода, вътре се налива малко топла вода и приповдигайки таза на лежащия, се подпъхва.

В случай, че болният има възможност да се повдигне самостоятелно или с Ваша помощ, той може да се настани на стол за тоалет и баня. С помощта на тези помощни средства обслужващият човек може по-лесно да придвижи болния до тоалетната или банята, след което да му направи нужния тоалет или да го изкъпе.

РЕХАБИЛИТАЦИЯТА Е ВАЖНА

Процесът на рехабилитация е винаги сложен, без значение от каква болест е предизвикан. От физическа гледна точка той несъмнено е за добро, защото благодарение на трудностите през този период организмът се връща в строя, но от психологична страна си е истинско изпитание. Важно е да има хора, които винаги да са готови да помогнат, да се притекат на помощ. Само със силите на приятели и роднини е невъзможно да се преодолее ситуацията: необходима е специална медицинска техника според увреждането, като проходилка, ролатор, триопорен или четириопорен бастун, патерици, топки за рехабилитация на ръка, вендузи, уред за раздвижване на долни крайници и др., която ако не върне всички загубени способности, то поне ще облекчи периода за възстановяване.

Рехабилитацията действително може да бъде по-тежка от лечението. Важно е е винаги болният да има вяра в бъдещето, защото ако не се предаде, то шансовете му за възстановяване забележително се подобряват. И изключително важно е винаги да го подкрепят хората, които истински го обичат.

РАЗХОДКИ НА ЧИСТ ВЪЗДУХ

Особено когато на вън времето е хубаво и е възможно да изведете болния на открито с инвалидна количка или друг вид помощно средство за дори и кратка разходка не се колебайте, това със сигурност ще зарадва всеки в неговото положение, стига това действие да не се окаже един голям проблем за вас и него. В повечето случаи трудността идва от това, че липсва или не е рационално изградена достъпността на заобикалящата ни инфраструктура. Тук винаги се справяме индивидуално с този проблем, спрямо неговата специфика, използват се различни видове приспособления за достъпност като: рампи, изкачващи устройства за инвалидни колички и др.

Използвана е информация от http://www.lekar.bg; www.advancedtissue.com

Снимка: Google

Повече подробности за нашата компания, както и ценни съвети относно законното пребиваване и работа в Германия като социален асистент можете да разгледате ТУК. 

baner-za-facebook-ad-words-agency1200x628
Дизайнът и съдържанието на този сайт са обект на авторско право.  Копиране може да става само с предварително писменото съгласие на „Ренато Груп“!

телефон и viber +359878122821   Скайп обаждане или чат с Ренато-БГ ООД Обаждане
Кандидатствайте тук