ДЕМЕНЦИЯ

ДЕМЕНЦИЯ

ДЕМЕНЦИЯ

Деменцията е прогресивно заболяване, чиито симптомите се влошават с течение на годините. Първоначално започва с проблеми с паметта. Постепенно, все повече функции на мозъка се губят, до момента в който дори основните умствени и физически дейности не могат да се извършат. С развитието на деменцията, човек може да загуби способността си да разпознава приятели и членове на семейството си, да мисли логично, да извършва група от задачи, а понякога дори и да говори.

Деменцията е нелечима, но нейните симптоми могат да бъдат облекчени с медикаменти и различни видове игри за стимулиране на мозъка, решаване на судоку, игри на карти и т.н.

Продължителността на живота при човек болен от заболяването е различна, като варира от месеци до години.

Ето няколко съвета, които биха могли да Ви помогнат да се справяте с ежедневните грижи, необичайното поведение и агресията на човек с деменция.

 • Никога не натяквайте на лицето, че забравя! Тъй като голяма част от проблемите на човека с деменция са свързани с паметта, трябва да му напомняте деликатно и да му подсказвате незабелязано за нещата, за които се затруднява да се сети. Следването на ясна дневна програма може да улесни много живота на човека с деменция. Страдащите от това заболяване обичат да са спокойни, да не ги обърквате със сложни въпроси, да им давате време за отговор без да ги прекъсвате. Ако е необходимо представяйте се всеки път, когато лицето Ви вижда отново!
 • За болния е много важно да извършва рутинни действия, с които е свикнал. Поставяйте необходимите неща на места, където да се виждат и да се достигат лесно. Обикновени, ежедневни дейности като разходки, лъскане на обувки, работа в градината, слушане на радио или грижите за домашния любимец са полезни и могат да доставят удоволствие и да осмислят деня. Това би отвлякло вниманието от стреса на заболяването и би помогнало да се фокусира върху позитивната и забавната страна на живота. Не сменяйте местоположението на предмети, подготвяйте лицето предварително за промени в ежедневието му. Агресията може много лесно да се отключи, ако няма спокойна среда!
 • Подходът с болния трябва да е много търпелив. Бъдете тактични! Деменцията прави човека емоционално лабилен, свръхчувствителен и обидчив за дреболии.
 • Възможно е да плаче за всичко и да изпада в депресия.

  Опитайте се да привлечете и задържите вниманието му, гледайте го в очите, когато му говорите, за да задържите вниманието му. Опитай се да държите ръката му или го прегръщайте. Това ще му помогне да се успокои.

 • Проверете какво лицето все още може да прави само и му помагайте с онези неща, с които вече не може да се справи. Човекът трябва да има усещане, че се справя самостоятелно, за да се чувства добре. Много е важно да направи нещо успешно, макар и с малко помощ от Ваша страна.
 • Например, ако лицето иска да се опита да си сготви, не побързате да сготвите вместо него, а го оставете и само го насърчавайте и подкрепяйте, в моментите, когато е объркано и не знае какво да прави.

Някои хора с деменция са по-добре в някои дни или часове на деня, отколкото в други. Така че е възможно веднъж да се справят с нещо, а друг път да не успяват. Опитайте се да им възлагате задачи, когато се чувстват добре. Въпреки това не го форсирайте да върши неща, които не му доставят удоволствие.

 • Докторите забраняват при болните с деменция да се дава приспивателно.Така че, понякога нощите може да са тежки. Възможно е лицето да се буди 3-4 пъти на нощ, да е объркано и да не знае къде се намира. Трябва да го убедите, че това е неговата къща, да го разходите из стаите, за да може да се успокои и да си легне.
 • Разсейвайте го с любимите му игри. Ангажирайте лицето със спокойни дейности. Отделете време заедно да вършите нещо забавно и за двама Ви, различно от нормалните ежедневни дейности – разхождайте се, играйте карти, редете пъзели или работете заедно в градината или в кухнята. Някои видове дейности като слушането на музика или писането успокояват и помагат за изразяване на чувствата.
 • Поощрявайте го да пее любимите си песни! Посещението на любимо място също може да стимулира паметта и да предизвика приятни спомени.

 • Болните от деменция са като децата. Трябва да се учат на фина моторика. Да държат вилица, чаша, понякога може да е предизвикателство.
 • Опитайте да сведете до минимум страничните шумове като радио, телевизия или разговор на други хора, понякога това може много да изнерви обгрижваното лице.
 • Обикновено болните не помнят скорошни събития (какво са закусвали, кой ден е), но с детайли си спомнят моменти от миналото, т.е.
 • имат дългосрочна памет.
  В такъв случай, разговаряйте за миналото, докато разглеждате стари снимки или слушате музика. Внимателно подбирайте случките, за които ще говорите, защото понякога миналото може да предизвика негативни емоции. Избягвайте да задавате много специфични въпроси, които биха затруднили поощрявате да рецитира някое стихотворение или поема.

 • Запомнете, че деменцията може да увреди логическото мислене на човек и това, което е очевидно за Вас, може да изглежда различно за човек с деменция. Ако необичайното поведение, като непрекъснатото повтаряне на едни и същи движения и въпроси Ви изнервя, извинете се и излезте за малко от стаята. Тъй като деменцията засяга мозъка, често хората с деменция правят странни неща. Това понякога е техният начин на комуникация. Ако човекът не намира думите, за да каже на другите, че се чувства отчаян, че му е неудобно, че го боли или не го свърта, може да се опита вместо това да Ви го покаже.
 • Например като крещи или Ви дърпа за ръкава. Опитайте се да разберете какво се опитва да каже човекът и да му помогнете! Хората с деменция са убедени, че правят нещо, което е напълно разумно.

  Например някой може да се съблече насред улицата рано сутринта, за да е готов да си легне. Прави го обаче в грешния момент и на грешното място, защото е дезориентиран и не съзнава, че не е вечер и не е в спалнята си.

  Ако човекът направи нещо странно, най-често това е нещо безобидно, като това да си сложи ключовете във фризера.

 • Възможно е лицето да има фиксация в парите. Затова е хубаво до леглото му да има портмоне пълно с пари, така че ако се събуди и изпадне в криза да се успокои.
 • Имайте предвид, че всички хора с деменция са различни! Това, което помага при един човек, може да не помага при друг. И това, което е проработило вчера, може да не проработи днес. Така че, ако това, което правите, няма ефект, опитайте нещо друго. Не се отчайвайте ако нещо се обърка, бъдете креативни!

Няколко практични полезни съвета при къпане на обгрижваното лице.

 • Затоплете банята. Задължително проверете водата да не е много топла или много студена;
 • Тактично напомняйте коя стъпка следва в процеса на извършване на персоналната хигиена, подавайки четката за зъби, сапуна или кърпата.

Повече подробности за нашата компания, както и ценни съвети относно законното пребиваване и работа в Германия като социален асистент можете да разгледате ТУК. 

baner-za-facebook-ad-words-agency1200x628
Дизайнът и съдържанието на този сайт са обект на авторско право.  Копиране може да става само с предварително писменото съгласие на „Ренато Груп“!

телефон и viber +359878122821   Скайп обаждане или чат с Ренато-БГ ООД Обаждане
Кандидатствайте тук