АЛЦХАЙМЕР

АЛЦХАЙМЕР

АЛЦХАЙМЕР

Болестта на Алцхаймер е нелечимо и дегенеративно заболяване. Тя се характеризира с прогресивно повреждане на интелектуалните, психическите и физическите способности на болния, впоследствие на което болният не е способен да се грижи сам за себе си Макар че протичането на болестта е индивидуално, съществуват и много общи симптоми. В ранните етапи най-честият симптом е лека разсеяност, неспособността за придобиване на нови спомени, трудност при припомнянето на скорошни събития, безпокойство и стрес. С напредването на болестта се появяват и симптоми като объркване, раздразнимост и агресивност, промени в настроението, затруднения в говора, загуба на дълготрайна памет и цялостно затваряне на пациента, поради отслабване на сетивата му и завършва с пълна загуба на умствените и двигателните способности.
Подобни промени в поведението често водят до отчаяние и напрежение между болния и човека, грижещ се за него.
Промените в поведението често се дължат на:
– физически дискомфорт (причинен от болест или медикаменти)
– прекалено стимулиране на сетивата (например в случаи на силен шум или много оживена среда)
– непозната обстановка (нови места, неспособност да се разпознае дома)
– отчаяние при общуване (породено от неспособност за ефективна комуникация)
Болестта на Алцхаймер има многообразие от ефекти в зависимост от човека, което означава, че и реакциите на семействата и болногледачите също варират. Въпреки това, може да се идентифицират някои от най-често срещаните проблеми и възможни реакции.
Много често при болните от Алцхаймер се наблюдава:
– рязка промяна на настроението, чувство на безпокойство и загриженост– възможно е без очевидна причина, болният да се изнерви и да има нужда да се движи или ходи напред назад, да обръща прекалено внимание на малки детайли, да се разстройва от определени ситуации и места и да стане прекалено зависим от вниманието и помощта на болногледача.

– повтаряне на въпроси, жестове и дейности, ходене напред назад, забравя скорошни събития, важни дати и наскоро научени неща; Често на болния му се губят думи и изпитва затруднение да се концентрира.

– агресивно поведение (викове, обиди, бутане, удряне) подобно поведение може да се случи ненадейно и без видима причина, или в резултат на обезсърчаваща ситуация;

– подозрителни мисли (обвинения в кражби или непристойно поведение, погрешна интерпретация на ситуации)

– загуба на ориентация , чувство за пространство, проблеми с разпознаване на хора. Често лицето се губи на познато място, не може да прецени колко далеч се намира от определено място, забравя пътя до магазина или дома си, не разпознава близките си.

За да се справите успешно в общуването с болния от Алцхаймер Ви препоръчваме следното:
– разпознайте и изучете поведението: каква е вредата за болния и за другите около него, нещо случило ли се непосредствено преди реакцията на болния, кога, къде, как, и защо се появи реакцията?

– проучете потенциални решения на проблемите: задоволени ли са нуждите на болния, може ли средата да бъде приспо- собена, така че да намали проблеми в по- ведението?

– реагирайте със спокойствие и търпение, изслушайте болния и се опитайте да разберете какво го разстройва;

– обръщайте повече внимание на чувствата на болния, а не на неговото поведение;

– опитайте се да ангажирате болния със занимания, за да се разсее и успокои. Например, ако болния търка масата с ръката си, дайте му кърпа и го помолете да избърше масата. Пробвайте да успо- коите болния с музика, масаж или физическо упражнение;

– приемете поведението на болния, задоволявайте потребностите му и отговаряйте на въпросите му, при нужда многократно, с кратки и прости обяснения;

– използвайте помощни средства, с които да подпомогнете паметта на болния (бележки, снимки, календари);

– не оставяйте поведението на болния да ви обиди или нарани. Не се опитвайте да спорите с него и да го убеждавате, че греши. Изслушайте тревогите му и го уверете, че вие го подкрепяте и ще се грижите за него;

– посъветвайте се с лекар: някои от симптомите, например загуба на памет, може да са страничен ефект от медикаментите;

– изпробвайте различни реакции, вижте кои дават най-добър резултат.
Грижата за болни от Алцхаймер непременно изисква подредено добре огранизаирано ежедневие. Освен помощ при рутинни дейности, като миене на зъби, къпане и обличане, приготвяне на храна и почистване, болните също имат нужда от приятни разтоварващи занимания, които, в повечето случаи, намаляват раздразнението и подобряват настроението на болния. За човека, който полага грижи (болногледача) би било по-лесно и ефективно да планира деня на болния предварително, а не постоянно да се чуди с какво да го занимава.

Занимания за поддържане активността на мозъка;
При планиране на различни занимания, имате предвид че, повечето болни все още имат енергия и желанието да извършват определени дейности, но им липсва инициатива и способността да се организират. Помогнете на болния да започне, покажете му как се прави съответната дейност, обяснете му простичко, стъпка по стъпка. Прекалено много инструкции наведнъж често объркват и стресират болния. Възлагайте задачите една по една. Ако някоя част на дейността затруднява болния, направете я вие и го помолете да свърши нещо друго
Заниманията могат да бъдат най-разнообразни:
Умствени и интелектуални: пъзели, игри на думи, четени, социални игри, четене на книги, решаване на кръстословици
Физически: разхождане, танцуване, упражнения за ръцете, физически игри
Социални: общуване със семейство и приятели, пиене на кафе, сладкарница, водене на разговори, игри на карти, бинго.
Домашни задължения: Ежедневни отговорности, като слагане на масата, почистване, миене на чинии и сгъване на кърпи, чистене на прах, често могат да послужата като добри занимания за болния. Покажете му, че вие високо цените неговата помощ. Това ще предизвика чувство на постижение и пълноценност у болния.
Творчески: сирене на инструмент, рисуване, пеене;
Ежедневни грижи: миене на зъби, къпане, обличане, хранене
Духовни – молене, пеене на химни

В същото време, болногледачът тряба да проявява гъвкавост според това:
– какви са способностите и уменията на болния, например, умее ли да свири на пиано, има ли физически проблеми, които му пречат да извършва определени вид дейности?

– Какво му доставя удоволствие? Някои болни обичат да гледат спорт, докато други се изнервят от бързото темпо и шума.

– Дали болният понякога сам проявява инициатива за определени дейности? Например, ако понякога започва сам да мете, му давайте да мете по-често.

Повече подробности за нашата компания, както и ценни съвети относно законното пребиваване и работа в Германия като социален асистент можете да разгледате ТУК. 

baner-za-facebook-ad-words-agency1200x628
Дизайнът и съдържанието на този сайт са обект на авторско право.  Копиране може да става само с предварително писменото съгласие на „Ренато Груп“!

телефон и viber +359878122821   Скайп обаждане или чат с Ренато-БГ ООД Обаждане
Кандидатствайте тук